Diyabetik Retinopati Tedavisi

Diyabetik Retinopati Hakkında

Diyabetik Retinopati, gözleri etkileyen bir diyabet komplikasyonudur. Gözün arkasındaki ışığa duyarlı dokudaki kan damarlarının hasar görmesinden kaynaklanır.

İlk başta, diyabetik retinopati semptomlara neden olmaz veya sadece hafif görme problemlerine neden olabilir. Sonunda, körlüğe neden olabilir.

Bu durum tip 1 veya tip 2 diyabet hastalarında gelişebilir. Şeker hastalığınız uzadıkça ve kan şekeri kontrolünüz ne kadar az olursa, bu göz komplikasyonunu geliştirme olasılığınız o kadar artar.

Belirtiler Nelerdir?

Diyabetik retinopatinin erken evrelerinde semptomlarınız olmayabilir. Durum ilerledikçe, diyabetik retinopati semptomları şunları içerebilir:

  • Görüntünüzde yüzen lekeler veya koyu çizgiler (yüzdürücüler)
  • Bulanık görme
  • Dalgalı görüş
  • Bozulmuş renk görme
  • Görüşünüzdeki karanlık veya boş alanlar
  • Görme kaybı

Diyabetik retinopati genellikle her iki gözü de etkiler.

Ne Zaman Doktora Görünmek Gerekir?

Diyabetinizin dikkatli yönetimi, görme kaybını önlemenin en iyi yoludur. Şeker hastasıysanız, göz doktorunuzla bir yıllık göz muayenesi için genişleme – görüşünüz iyi görünse bile. Hamilelik diyabetik retinopatiyi kötüleştirebilir, bu nedenle hamileyseniz, göz doktorunuz hamileliğiniz boyunca ek göz muayeneleri önerebilir.

Görüşünüz aniden değişirse veya bulanık, sivilceli veya puslu hale gelirse hemen doktorunuza başvurun.

Nedenleri Nedir?

Zamanla kanınızdaki çok fazla şeker, retinayı besleyen ve kan dolaşımını kesen küçük kan damarlarının tıkanmasına yol açabilir. Sonuç olarak, göz yeni kan damarlarını büyütmeye çalışır. Ancak bu yeni kan damarları düzgün şekilde gelişmez ve kolayca sızabilir.

İki tip diyabetik retinopati vardır:

  • Erken diyabetik retinopati. Bu daha yaygın biçimde – proliferatif olmayan diyabetik retinopati (NPDR) olarak adlandırılır – yeni kan damarları büyümez (çoğalır).NPDR’niz olduğunda, retinadaki kan damarlarının duvarları zayıflar. Küçük şişkinlikler (mikroanevrizmalar), küçük damarların damar duvarlarından çıkıntı yapar ve bazen retinaya sıvı ve kan akıtır. Daha büyük retinal damarlar da genişlemeye ve çap olarak düzensizleşmeye başlayabilir. NPDR daha fazla kan damarı tıkadıkça hafif ila şiddetli şekilde ilerleyebilir.Retinadaki sinir lifleri şişmeye başlayabilir. Bazen retinanın merkezi kısmı (makula), tedavi gerektiren bir durum olan şişmeye (maküler ödem) başlar.
  • İleri diyabetik retinopati. Diyabetik retinopati, proliferatif diyabetik retinopati olarak bilinen bu daha şiddetli tipe ilerleyebilir. Bu tipte, hasar görmüş kan damarları kapanır ve retinada yeni, anormal kan damarlarının büyümesine neden olur ve gözün merkezini dolduran berrak, jöle benzeri maddenin içine sızabilir (vitröz).Sonunda, yeni kan damarlarının büyümesiyle uyarılan skar dokusu retinanın gözünüzün arkasından ayrılmasına neden olabilir. Yeni kan damarları gözdeki normal sıvı akışına müdahale ederse, göz küresinde basınç birikebilir. Bu, gözünüzden beyninize (optik sinir) görüntüler taşıyan ve glokomla sonuçlanan sinire zarar verebilir.

Risk Faktörleri

Diyabet hastası olan herkes diyabetik retinopati geliştirebilir. Göz hastalığının gelişme riski aşağıdakilerin bir sonucu olabilir:

  • Diyabetin süresi – ne kadar uzun süre diyabet geçirirseniz, diyabetik retinopati gelişme riskiniz o kadar artar
  • Kan şekeri seviyenizin kötü kontrolü
  • Yüksek tansiyon
  • Yüksek kolestorol
  • Gebelik
  • Tütün kullanımı
  • Afrikalı-Amerikalı, İspanyol veya Yerli Amerikalı olmak

Komplikasyonlar

Diyabetik retinopati retinanın kan damarlarının anormal büyümesini içerir. Komplikasyonlar ciddi görme problemlerine yol açabilir:

  • Vitreus kanaması. Yeni kan damarları, gözün merkezini dolduran berrak, jöle benzeri maddeye kan akabilir. Kanama miktarı azsa, sadece birkaç karanlık nokta (yüzer) görebilirsiniz. Daha şiddetli vakalarda kan, vitröz boşluğu doldurur ve görüşünüzü tamamen engeller.Vitreus kanaması genellikle kendi başına kalıcı görme kaybına neden olmaz. Kan genellikle birkaç hafta veya ay içerisinde gözden temizlenir. Retinanız hasar görmediği sürece görüşünüz önceki açıklığına dönebilir.
  • Retina dekolmanı Diyabetik retinopati ile ilişkili anormal kan damarları, retinayı gözün arkasından uzağa çekebilen yara dokusu büyümesini uyarır. Bu, görüşünüzde lekelenmelere, ışığın yanıp sönmesine veya ciddi görme kaybına neden olabilir.
  • Glokom. Yeni kan damarları gözünüzün ön kısmında büyüyebilir ve gözdeki normal sıvı akışına müdahale ederek gözdeki basıncın artmasına neden olabilir (glokom). Bu basınç, görüntüleri beyninize (optik sinir) taşıyan sinire zarar verebilir.
  • Körlük. Sonunda, diyabetik retinopati, glokom veya her ikisi de tam görme kaybına neden olabilir.

Önlem Alma

Diyabetik retinopatiyi her zaman önleyemezsiniz. Ancak, düzenli göz muayeneleri, kan şekeri ve kan basıncınızın iyi kontrolü ve görme sorunlarına erken müdahale, ciddi görme kaybını önlemeye yardımcı olabilir.

Diyabetiniz varsa, aşağıdakileri yaparak diyabetik retinopati riskinizi azaltın:

  • Diyabetinizi yönetin. Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktiviteyi günlük rutininizin bir parçası haline getirin. Her hafta en az 150 dakikalık yürüyüş gibi aerobik aktivite elde etmeye çalışın. Belirtildiği şekilde oral diyabet ilaçlarını veya insülini alın.
  • Kan şekeri seviyenizi izleyin. Kan şekeri seviyenizi günde birkaç kez kontrol etmeniz ve kaydetmeniz gerekebilir – hasta veya stres altındaysanız daha sık ölçümler gerekebilir. Doktorunuza kan şekerinizi ne sıklıkla test etmeniz gerektiğini sorun.
  • Doktorunuza bir glikosile edilmiş hemoglobin testi hakkında danışın. Glikosile edilmiş hemoglobin testi veya hemoglobin A1C testi, testten önceki 2-3 ay arasındaki ortalama kan şekeri seviyenizi gösterir. Çoğu insan için A1C hedefi yüzde 7’nin altında olmaktır.
  • Kan basıncınızı ve kolesterolünüzü kontrol altında tutun . Sağlıklı besinler yemek, düzenli egzersiz yapmak ve fazla kilo vermek yardımcı olabilir. Bazen ilaca da ihtiyaç duyulur.
  • Sigara içiyorsanız veya başka türden tütün kullanıyorsanız, bırakmanız için doktorunuzdan isteyin. Sigara içmek, diyabetik retinopati dahil olmak üzere çeşitli diyabet komplikasyon riskinizi artırır.
  • Görme değişikliklerine dikkat edin. Ani görme değişiklikleri yaşarsanız ya da görüntünüz bulanık, sivilceli veya puslu hale gelirse hemen doktorunuza başvurun.

Unutmayın, diyabet mutlaka görme kaybına yol açmaz. Diyabet yönetiminde aktif rol almak komplikasyonların önlenmesinde uzun bir yol olabilir.

Tedavisi

Büyük ölçüde sahip olduğunuz diyabetik retinopatinin türüne ve ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olan tedavi, durumun ilerlemesini yavaşlatmaya veya durdurmaya yöneliktir.

Erken Diyabetik Retinopati

Hafif veya orta derecede proliferatif olmayan diyabetik retinopati varsa, hemen tedaviye ihtiyacınız olmayabilir. Bununla birlikte, göz doktorunuz ne zaman tedaviye ihtiyacınız olabileceğini belirlemek için gözlerinizi yakından izleyecektir.

Diyabet yönetiminizi iyileştirmenin bir yolu olup olmadığını belirlemek için diyabet doktorunuzla (endokrinolog) birlikte çalışın. Diyabetik retinopati hafif veya orta olduğunda, iyi kan şekeri kontrolü genellikle ilerlemeyi yavaşlatabilir.

İleri Diyabetik Retinopati

Proliferatif diyabetik retinopati veya maküler ödeminiz varsa, acil cerrahi tedaviye ihtiyacınız olacak. Retinanızla ilgili belirli sorunlara bağlı olarak, seçenekler şunları içerebilir:

  • Fotokoagülasyon. Aynı zamanda fokal lazer tedavisi olarak da bilinen bu lazer tedavisi, gözdeki kan ve sıvının sızmasını durdurabilir veya yavaşlatabilir. İşlem sırasında anormal kan damarlarındaki sızıntılar lazer yanıkları ile tedavi edilir.Fokal lazer tedavisi genellikle doktorunuzun ofisinde veya göz kliniğinde tek bir seansta yapılır. Ameliyattan önce maküler ödemden bulanık görme olduysanız, tedavi görüşünüzü normale döndürmeyebilir, ancak maküler ödemin kötüleşme olasılığını azaltabilir.
  • Panretinal fotokoagülasyon. Saçılma lazer tedavisi olarak da bilinen bu lazer tedavisi anormal kan damarlarını daraltabilir. İşlem sırasında retinanın alanları makuladan uzak dağılmış lazer yanıkları ile tedavi edilir. Yanıklar anormal yeni kan damarlarının küçülmesine ve skarlaşmasına neden olur.Genellikle doktorunuzun ofisinde veya göz kliniğinde iki veya daha fazla seansta yapılır. Görüşünüz işlemden sonraki bir gün boyunca bulanık olacaktır. İşlemden sonra bir miktar periferik görme veya gece görüşü kaybı olabilir.
  • Vitrektomi. Bu prosedür, gözün ortasından kanı (vitreus) ve retinaya bağlanan yara izini kaldırmak için gözünüzde küçük bir kesi kullanır. Lokal veya genel anestezi kullanılarak ameliyat merkezinde veya hastanede yapılır.
  • Göze ilaç enjekte etmek. Doktorunuz gözdeki vitreusa ilaç enjekte etmeyi önerebilir. Vasküler endotel büyüme faktörü (VEGF) inhibitörleri olarak adlandırılan bu ilaçlar, vücudun yeni kan damarları oluşturmak için gönderdiği büyüme sinyallerinin etkilerini bloke ederek yeni kan damarlarının büyümesini durdurmaya yardımcı olabilir.Doktorunuz bağımsız tedavi olarak veya panretinal fotokoagülasyon ile kombinasyon halinde anti-VEGF tedavisi olarak da adlandırılan bu ilaçları önerebilir. Diyabetik retinopati tedavisinde anti-VEGF tedavisi çalışmaları umut verici olmakla birlikte, bu yaklaşım henüz standart olarak kabul edilmemektedir.Cerrahi genellikle diyabetik retinopatinin ilerlemesini yavaşlatır veya durdurur, ancak bu bir tedavi değildir. Diyabet yaşam boyu sürdüğü için gelecekteki retina hasarı ve görme kaybı hala mümkündür.

Diyabetik retinopati tedavisinden sonra bile düzenli göz muayenelerine ihtiyacınız olacak.

Yorum Yaz

Telefon
Whatsapp
Yol Tarifi